Stránka venovaná poľovníctvu a milovníkom prírody.

Rozmarín lekársky

19. února 2009 v 10:33 | riso11 |  liečivé rastliny

Rozmarín lekársky

Rosmarinus officinalis

Hluchavkovité (Lamiaceae), medonosný, okrasný
obľúbená bylinka našich starých mám


Opis
Trváci, vždy zelený, voňavý, husto rozkonárený poloker, vysoký 10-150 cm. Kvitne v apríli až júli modrofialovými, ojedinele bielymi kvetmi. Celá rastlina má príjemnú gáfrovito korenistú vôňu a horkú chuť. Vyžaduje priepustnú, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Darí sa mu na slnečnom stanovišti, alebo v polotieni, chránení pred chladným vetrom. V našich podmienkach vymŕza, preto ho na zimu premiestňujeme do vnútra. Pri pestovaní v interiéri dávame pozor na prievan. Rozmarín ho neznáša. V minulosti sa pestoval na dedinách takmer v každom dome. Patrilo mu vždy čestné miesto v domácnosti. Bol považovaný za kvet lásky a vernosti. Pri grilovaní ho môžeme pridávať do ohňa. Svojou vôňou vytvára príjemnú atmosféru. Tvorí súčasť vonných zmesí.
Rozmarín lekársky
Kuchynské využitie: Korení sa čerstvým i sušením listom, ktorý má jemne gáfrovitý pach a horko aromatickú chuť. V malých dávkach sa pridáva do polievok, varených zemiakov, zeleniny, šalátov, štiav, mias i do cesta. Aromatizujeme bylinkové maslá. Pri pečení mäsa na otvorenom ohni sa odporúča vhodiť na žeravé uhlie rozmarínový konárik. Mäso prijme rozmarínovú vôňu.
Kvitnúci rozmarín
Liečivé vlastnosti: V liečiteľstve je výnimočný. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Priaznivo podporuje aj činnosť pečene. Rozmarínové víno je liekom na nemoci slabého srdca. Pripravíme ho vylúhovaním 50 g drogy v 3/4 litri bieleho vína.

ZBER : listy : viackrát ročne ( jún - september)
: zelené výhonky :pred kvitnutím
SUŠENIE : schne pomaly, pri teplote do 35°C
USKLADŇOVANIE : dobre uzavreté, chránime pred svetlom a vlhkom
VLASTNOSTI : stomachikum, derivans, nervínum
VYUŽITIE : v lekárstve, voňavkárstve a aromaterapii
: podporuje trávenie
: zvyšuje vylučovanie moču
: povzbudzuje nervovú činnosť
: čerstvé listy : proti nadúvaniu (4-8krát denne požuť a hrehltnúť)
: pri zníženom tlaku (medicin.víno)
: zvonku : pri reume natierať(liehovým výluhom + vňať ruty)
: zápale sedacieho svalu

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama