Stránka venovaná poľovníctvu a milovníkom prírody.

Mäta prieporná

18. února 2009 v 18:04 | riso11 |  liečivé rastliny

Mäta prieporná


Mentha piperita

ZBER : listy(vňať) :keď začína kvitnúť (viac krát do roka)
!pozor na hrdzu na listoch!
SUŠENIE : oddelene, pri teplote do 35°C
USKLADŇOVANIE : dobre uzavreté, chránime pred svetlom a vlhkom
VLASTNOSTI : karminatívum, stomachikum - cholagógum, antiseptikum
: chuťové a vôňové korigens, aromatikum
VYUŽITIE : vnútorne : súčasť aromatickej, vetrovej, žalúdkovej,... čajoviny
: zvonku : do kloktadiel, na vdychovanie(inhaláciu)
: čerstvý list ako náplast na čelo pri bolení hlavy



Ľudové názvy: fefermica, vetrová bylina, prominca, balšam, pepĹ™ová máta
Opis
Mäta pieporná je trvácna 30-100 cm vysoká rastlina s ochlpenou stonkou tmavozelenej až fialovohnedej farby. Kvitne svetlofialovými klasmi v júni až septembri. Podzemná časť pozostáva z viacerých, 5-30 cm dlhých bielych podzemkov, ktoré tesne pod povrchom vytvárajú početné bočné výbežky. Rozmliaždená dužina vonia výrazne mentolom, je chladivá a má korenistú chuť. Obľubuje teplé, vlhkejšie a mierne zatienené stanovište. Pôdu musí mať priepustnú, vápennú, bohatú na výživné látky a humus. Pre svoj expanzívny rast ju odporúčame pestovať v nádobách. Zbierame listy a vňať pred kvitnutím. Mäta má asi 600 kultivarov.
Semená mäty piepornej sú neklíčivé (sterilné), preto sa rozmnožuje pomocou podzemkov - poplazov, odrezkov, alebo delením.

Mäta pieporná pestovaná vo veľkej nádobe. Odporúčam !
Kuchynské využitie: Mäta pieporná má široké uplatnenie v potravinárstve, likérnictve i cukrárenstve. používa sa čerstvá i sušená vňať, a to do omáčok, jahňacích a baraních mäs, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov. Kombinuje sa najlepšie so šalviou, yzopom, saturejkou a estragónom. Na dochucovanie čaju je výborný mätový sirup. Mätové lístky sa taktiež pridávajú do osviežujúceho drinku s bielym rumom MOJITO(MOCHITO).
Na prípravu MOJITA potrebujeme: 6 cl bieleho rumu, lyžičku hnedého - trstinového cukru, limetku - 2 cl šťavy i celé kúsky, ľadovú drť, čerstvú mätu a sódu na doliatie. V pohári, alebo šejkry všetko spolu dobre zamiešame a na koniec dolejeme podľa chuti sódou a ozdobíme limetkou. Mäta. Jeden zo 600 druhov !
Liečivé vlastnosti: Zvyšuje telesnú kondíciu, chuť do jedla a posilňuje celú nervovú sústavu. Jej prvoradé liečebné uplatnenie je pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí. Aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu, utišuje bolesti žlčníka a žalúdka. Podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče a uvoľňuje svalstvo čriev. Pomáha pri hnačke a uvoľňuje kŕče v hrubom čreve. Zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdku, lieči koliky a choroby čriev. Zmierňuje plynatosť a nadúvanie. Mätová silica má dezinfekčné účinky. Používa sa pri príprave protireumatických prípravkov. Prináša úľavu pri bolestiach hlavy a migrénach. Mäta obsahuje asi 1-2 % silice v ktorej je cca 50 % mentolu. Mentol je nevyhnutnou surovinou pre výrobu zubných pást, osviežujúcich masážnych krémov, pleťových masiek. Dodáva im sviežu vôňu a pri styku s pokožkou, príjemný chladivý pocit.
Mäta pieporná. Nádherne aromatická odroda.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Milan Milan | E-mail | 6. srpna 2010 v 2:17 | Reagovat

Prečo, že pozor na hrdzu na listoch? Je na nich niečo škodlivé? Nikde som sa o tom nedočítal, tak by som poprosil o odpoveď.

2 luk luk | E-mail | 11. května 2011 v 16:03 | Reagovat

diky

3 peto peto | 12. května 2011 v 7:27 | Reagovat

2 Milan:
Inde som sa docital:
Najvážnejšou chorobou je hrdza mätová spôsobená hubou Puccinia menthae. Šíri sa hlavne v chladnejších a daždivých rokoch. Jej výskyt môžeme ovplyvniť skorším zberom vňate už pri prvých príznakoch choroby. Silno napadnutý porast treba ihneď skosiť a po odstránení vňate aplikovať fungicídny postrek.

4 martanko8 martanko8 | E-mail | 2. listopadu 2011 v 18:39 | Reagovat

je to super snad dostanem jednotku

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama